Energieffektive oppgraderinger på eldre hytter

 
 
 

– Det er absolutt mest å hente på nye vinduer og bedre vindtetting. 

Det sier Øystein Grøgård, daglig leder i Ålhytta. Sammen med produksjonsleder Knut Arne Liodden, forteller de hva som er lurt å tenke på om du vil få ned varmetapet på hytta di.   

– Det aller lureste er å kontakte oss, slik at vi kan gi deg riktige svar tilpasset din hytte. Første kontrollspørsmålet vårt er hvilke temperatur du har på hytta og hvilke energiforbruk du har ila et år. Deretter vil vi gjerne komme på en befaring og se hva som er gode løsninger på din hytte. Det er jo et regnestykke med energitap, investering og besparelser, forteller Grøgård. 

 Langt bedre materialstandard i dag 

Nye bygningskrav, nye byggemetoder og bedre materialstandard gjør at det kan være smart å oppgradere hytta for å redusere varmetapet. Og med dagens strømpriser er investeringskostnaden fortere tjent inn. 

Når vi snakker om energieffektivisering av eldre hytter, er det ofte bytte av vinduer, vindtetting og etterisolering som utgjør størst forskjell. Standarden på isolasjon og vinduer er vesentlig bedre i dag, i tillegg til måten vi utfører vindtettingen på.  

– Før så var det i mindre grad lagt vekt på tetting. I dag så er kravene til tetting langt høyere. Og ved rehabilitering så vil tetting, tilnærmet slik det blir utført på nyte hytter, redusere energitapet i alle overganger samt rundt vindu og dører. 

I tillegg er dagens isolasjon langt mer effektiv enn den var for 30 år siden. Og vinduer bli bare bedre og bedre, så det er stort sett alltid mye å hente på å bytte ut 70-talls vinduer med dagens trelagsvindu.  

 
 
 
 

Reduser varmetapet med 50 % 

Men å bytte vinduer og dører, vindtette og etterisolere koster. Vil det lønne seg?  

– Jeg vil si at det er definitivt mest å hente på å bytte vinduene og vindtette disse. Ålhytta er produsert med skråhimling og forholdsvis lav yttervegg. Dette gir hyttene en mindre veggflate – og det vil være mindre varmetap gjennom veggene sammenliknet med en hytter som har 2,4 meters høyde ved ytterveggen.  

– Bytter du gamle vinduer og gamle dører, kan reduksjonen være fra 50 og opp til 75 prosent, alt etter standard på vinduene og dørene, forteller Grøgård.   

Og det særlig om vinduene er eldre enn 2000-tallet. Det har skjedd mye på vindusfronten, selv de siste 15 årene. I dag får du trelags vinduer med UV-filter, mens det før var vanlig isolerglass.  

– Dagens vindu har vel omtrent en fjerdedel av varmetapet sammenliknet med vinduer fra 60-90-tallet, forteller Liodden.  

Produksjonslederen påpeker at det ikke alltid må være «alle eller ingen». I noen tilfeller kan det være tilstrekkelig å bytte vinduene i stuen og på kjøkkenet, mens soverommene som gjerne skal være litt kaldere, kan beholde eldre vinduer.  

– Det er jo et spørsmål om pris. Poenget er at mulighetene er mange og vi har utført flere ulike løsninger. Derfor kan det være lurt å begynne med en befaring, slik at vi kan gi tips etter behov og lommebok. 

Hva med dører? Og peisovn? 

Fram til 2010, leverte Ålhytta egne paneldekte dører. I dag leverer vi som standard dører som er langt mer energieffektive. 

–  Dagens dør er faktisk dobbelt så god som Ålhyttedørene vi leverte før 2010, forteller Liodden.  

Dermed kan det være et godt tiltak å bytte ytterdøren. I tillegg kan det ha en verdi å oppgradere terrassedøren. Er denne gammel kan den føre til stort varmetap og dette vil være en ganske rimelig og enkel oppgradering.  

– I tillegg kan bytte av peisovn utgjøre en del. Det er mye bedre effekt på en ny rentbrennende ovn enn en gammel ovn. Kravet om rentbrennende ovner kom i juli 1998, så alt før dette kan med fordel byttes, forklarer Liodden. 

Flere Ålhytter blir renovert 

Det er stadig flere som ønsker å oppgradere hytten sin, og det er vi glad for. En Ålhytte bygges for generasjoner, og utbedringer undervegs er helt i tråd med verdiene våre.  

– Vi ser at mange har vært mer på hyttene sine under koronapandemien. Dermed ønsker de også å utbedre hytten. Ikke alle vil ha dagens standard, men ønsker noen smarte oppgraderinger, mens andre går «all in» og gjør alt med en gang. 

Og når det gjelder pris, har Liodden et enkelt svar:  

– Pris kommer veldig an på tilkomsten til hytta og hvilke løsninger du går for. Men Ålhytta kjenner konstruksjonen til eldre Ålhytter og kan gi en prisestimat på alternative løsninger. 

 
 
 
Gasta Design