Hvor høy kan strømregningen på hytta bli?

Martin Koksrud Bekkelund har fordypet seg i eget forbruk, men mål om å gå en mer forutsigbar vinter i møte, når det kommer til strømregningen.

Rekordhøye strømpriser fristet Martin Koksrud Bekkelund til å ta et dypdykk i eget forbruk. Slik unngår han trolig de store overraskelsene, når strømregningen på hytta kommer.

– Vinterens strømpriser har vært et gjentakende samtaleemne i diskusjon med hyttenaboer og kolleger. Da man ikke har strømstøtte på hytta, kan fakturaen bli ordentlig stygg i de kaldeste vintermånedene, forklarer Bekkelund.

– Etter utallige diskusjoner med spekulasjoner om nøyaktig hvor hardt det ville slå, bestemte jeg meg for å gå litt grundigere til verks. Hva ville det koste meg å holde temperaturen på et absolutt minimum en kald vinterdag?

Fra drøyt to til tretten tusen

Som mangeårig skribent, foredragsholder og leder i IT-bransjen har han bred erfaring tall og analyse. For å danne seg et bilde av hva strømmen kunne ende opp med å koste, hentet han frem forbruksstatistikken fra egen hytte. 

– Jeg hentet ut et gjennomsnitt av forbruket for de siste fire årene. Ut fra dette laget jeg et estimat for hva strømregningen kan komme på i de dyreste månedene i året.

Basert på normal bruk i disse månedene, uten sparetiltak, skisserte han en modell med tre scenarioer:

  • Beste utfall: En høst med mye regn og vind, samt bedring i kraftsituasjonen i Europa, kan i beste fall gi en pris på 2 kroner kilowattimen.

  • Verste utfall: I motsatt enda av skalaen kan lite vann i magasinene, og en kraftsituasjon som fremdeles er låst, resultere i priser på hele 20 kroner kilowattimen.

  • Realistisk utfall: Et estimat basert på NVEs magasinstatistikk, makroøkonomiske forhold og stabilisering av energisituasjonen i Europa spår 5 kroner kilowattimen.

– Med vårt forbruk kan vi ut fra disse tre estimtatene vente oss en strømregning som spenner fra 2 210 kroner og helt opp til 13 260 kr, eksklusive nettleie, forklarer Bekkelund.

Slik har familien tatt grep

– Hvordan vil du forholde deg til disse tallene fremover?

– Vi har snakket med rørlegger og undersøkt muligheten for å stenge ned hytta for vinteren. Da det vil være vanskelig å tømme alle rør og koblinger fullstendig for vann, anser vi likevel dette som for risikabelt. Derfor har vi gjennomgått varmekildene i samtlige rom for å nedjustere varmen, samtidig som vi sikrer at hytta forblir frostfri.

Kalkulerte besparelser til tross, Bekkelund og familien vil etter alt å dømme ikke la hytta stå tom gjennom vinteren.

– Hytter med innlagt vann og avløp vil alltid kreve et visst forbruk av strøm. Det beste vi kan gjøre er derfor å tilpasse bruksmønsteret og antall gjestedøgn etter strømprisene. Vi kan også være mer restriktive med bruken av elektrisitet når vi er der, ved at vi fyrer med ved og ikke lager måltider som krever flere timer i stekeovn, forklarer Bekkelund og utdyper;

– Hytter har tradisjonelt vært bygget uten strøm og vann, så jeg mener det er fullt mulig å ha det fint der selv om man holder strømforbruket på et minimum.

Fjernstyrer varmen på hytta

Bekkelund rundet i november 10 år som eier av Ålhytte. Ønsket om et bevisst forbruk har vært der siden start.

– Strømstyringssystemet på hytta er relativt ukomplisert, men dekker vårt behov ved at vi kan fjernstyre temperaturene, og dermed veksle mellom spare- og komfortmodus. Jeg er ikke i tvil om at det har spart oss for mye penger opp gjennom årene.

Forstå din egen strømregning

Bekkelund selv er kanskje over snittet interessert i tall og analyse, men tror flere kan ha nytte av å sikre seg eierskap til eget forbruk. 

– For meg handlet det om et ønske om å forstå hvordan ting rundt meg fungerer. Jeg vil gjerne vite hva hytta mi koster meg, slik at jeg unngår å bruke strøm helt ukritisk. Med denne kunnskapen kan jeg ta kvalifiserte valg, forklarer Bekkelund og utdyper: 

– Mitt tips er å starte med å vurdere din egen strømregning. Hvordan samsvarer forbruket med størrelsen på hytta, og forbruket i hjemmet ditt? Når du danner deg et forhold til størrelsen på regningen, kan du også vurdere om det bør gjøres tiltak. Slik kan du unngå å sløse perioder der strømmen koster ekstra mye.

 

Gasta Design