Ålhytta vinner i ferdighytte-test

 
 

– Vi er veldig fornøyd med å få en utmerkelse for at planløsningene er «særdeles effektive» og at modulsystemet er «smart og vakker».

Dagbladet har vurdert et utvalg av landets mest populære nøkkelferdige hytter. Sammen med eksperter rangerer de hvilke av de åtte mest populære ferdighyttene de mener er best, og hva som er viktig å ha med i planleggingen.

Ekspertpanelet består av de kjente arkitektene Tanja Lie fra Lie Øyen arkitekter og Lars Hamran i Hamran/Johansen Arkitekter AS.

– Det er et paradoks at man har hytte fordi man er glad i naturen, når det som skjer nå er at store mengder med skog, myr og fjell blir ødelagt for at folks skal få seg den hytta de drømmer om. Klimaavtrykket er enormt, sier Lie.

Hun er opptatt av hytteutbygging i et helhetlig perspektiv. I hennes oppsummering av Ålhytte, legger hun vekt på nettopp klimaavtrykket:

– Den lave gesimsen gjør at hytta ligger lavt i terrenget og gir lite avtrykk i naturen.

ekspertpanelet om Ålhytta:

Hamrans dom:

Ålhytta er en klassiker og konseptet har overlevd i snart 60 år. Hytta har et formspråk som er tydelig moderne, samtidig som materialer og skala referer til tradisjonsbygg. Planløsningene er særdeles effektive, slik at man kan klare seg med en mindre hytte. Modulsystemet gjør at man kan variere planløsningen for å tilpasse hytta nær sagt alle behov. Materialene virker solide og holdbare. Ålhytta har i de senere årene svellet litt ut, med tykkere vegger og tak. Sannsynligvis for å tilpasse bygget til nye energikrav, og moderne produksjon. Dette har gått litt ut over estetikken hvor den opprinnelige stolpekonstruksjonen ikke er like tydelig. Den opprinnelige hytta ville fått toppscore.

TERNINGKAST: 5

Lies dom:

Dette er en skikkelig klassiker med mange kvaliteter. Her er elementene satt sammen på en smart og vakker måte. Uttrykket og estetikken i hytta er et resultat av en konstruksjonsteknikk og gode materialer. Det ser man veldig tydelig her. Den lave gesimsen gjør at hytta ligger lavt i terrenget og gir lite avtrykk i naturen. Denne kan i prinsippet plukkes ned og settes opp et annet sted. Vinduene er velplasserte. Det er noen store vinduer, men flest små, og de gir lys og utsyn der man trenger det. Soveromsvinduene er helt lave, i høyde med sengen, så du kan ligge å se ut. Flere steder er det vinduer langs tre sider som skaper fine steder å sitte. Dette er godt arkitekturhåndverk. Man holder seg til de faktiske funksjonene man ønsker og får dem inn i en ordnet form. Det er imponerende hvordan denne hytta har tålt tiden. Arkitektur bør ikke være en motesak. Det man bygger burde stå i 50, 100 eller 200 år. Da er det ganske uinteressant hva som gjelder på kjøkkenfronten akkurat nå.

TERNINGKAST: 6

Vår egen kommentar til de gode terningkastene:

– Dette var veldig hyggelig. At vi nok en gang går seirende ut av en hyttetest er et stort kompliment. Vi er veldig fornøyd med å få en utmerkelse for at planløsningene er «særdeles effektive» og at modulsystemet er «smart og vakker». Det viktigste for oss er å skille oss ut ved å pass inn, så det at vi scorer bra på at hytta ligger lavt i terrenget og gir lite avtrykk i naturen er det vi jobber for. Dette er blant grunnpilarene i Ålhytta fra opprinnelsen med Lund & Slaatto sitt utkast til arkitektkonkurransen på 1960-tallet og frem til i dag.

Les hele hyttemodell-testen i Dagbladet (krever innlogging).

Gasta Design